GELE KAART GEMEENTE ’S-HERTOGENBOSCH

Aanbesteding schoonmaak op laagste prijs.

De gemeente ‘s-Hertogenbosch krijgt een gele kaart van de commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Aanbesteding van schoonmaak (in dit geval graffitiverwijdering op laagste prijs) zonder kwaliteit, is hier de reden voor. De commissie geeft met het uitreiken van een gele kaart het signaal af dat niet conform de regels van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag schoonmaak- en glazenwasserbranche wordt gewerkt. De commissie Code deelt gele kaarten uit aan ondertekenaars en aan niet-ondertekenaars van de Code.

Organisaties krijgen een gele kaart bij het overtreden van de regels van de Code.
De commissie Code constateert bij het bestek van de gemeente ‘s-Hertogenbosch over graffitiverwijdering dat de gemeente op het standpunt blijft staan om het bestek niet te wijzigen. De gemeente geeft aan dat het bestek gaat over bestrijding van graffiti en schoonmaak in de openbare ruimte, en niet over gebouwenschoonmaak en glasbewassing. ‘De Code zullen we als gemeente zeker respecteren en toepassen, daar waar dit past in de strategie van de gemeente’, aldus de gemeente.

Code voor alle soorten schoonmaak
Code voorzitter Kees Blokland: ‘De werking en de toepassing van de Code is echter niet voorbehouden aan gebouwenschoonmaak- en glasbewassing. De Code geldt voor alle soorten schoonmaak in de gehele sector en daar valt graffitiverwijdering ook onder. In het bestek wordt bovendien gesproken over eisen en vakopleiding van het in te zetten personeel. Bij de specificatie daarvan wordt echter niet gerept over enige vakopleiding van het in te zetten personeel. Wel wordt er uitvoerig beschreven welke boetes opgelegd worden bij beschadiging van bomen. De gedachte dringt zich op dat dit belangrijker is dan het personeel dat ingezet wordt. Daarnaast kan de bijzin, ‘daar waar dit past in de strategie van de gemeente’, tot willekeur leiden. Want het is op voorhand onduidelijk wanneer de Code wel en wanneer niet in de strategie van de gemeente past.’

Functie gele kaart
De commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag reikt gele kaarten uit om organisaties te stimuleren hun gedrag bij te stellen. Om zich op te stellen en te gedragen als een marktverantwoordelijke partij conform de Code. Het negeren van de waarschuwing en het overtreden van de regels uit de Code leidt tot nominatie voor de Bad Practice Award 2013.