Wat is een best practice eigenlijk?

Een Best Practice is een samenwerking tussen partijen (minimaal 2) volgens het gedachtegoed van de Code: fair zaken doen met oog voor ieders belangen.

Met als resultaten: verbeterde arbeidsomstandigheden, een versterking van de betrokkenheid van de schoonmaakmedewerker en een verbetering van de kwaliteit van het schoonmaakwerk.
.

Waar gaat een best practice over?

Een best practice gaat vaak niet over ingewikkelde zaken, maar over voor de hand liggende ‘oplossingen’ voor een probleem. Een best practice zit wellicht al verpakt in uw zelfverklaring!

Lees hier waar de vorige best practices over gingen die een award in de wacht sleepten.

De Best Practice 2023 gaat over:

DE STEM VAN DE SCHOONMAKER

Wat heeft u eraan? .

Naast dat u op marktverantwoordelijke wijze samenwerkt en hier de vruchten van plukt, is de award-uitreiking een uitgelezen kans om dit ook ‘publiek‘ te maken. De vakbladen en de regionale en nationale pers zijn zeer geïnteresseerd in uw samenwerkingsverhaal.

Deze award een icoon geworden in de schoonmaakbranche. En de award-uitreiking een feestelijke bijeenkomst die u niet mag missen!

Criteria 2023

De inzendingen voor de Best Practice Awards 2023 zullen beoordeeld worden aan de hand van de volgende vijf criteria:

 1. De best practice is een goed voorbeeld voor anderen
  De Best Practice is gelet op voorgaande punten van aandacht een goed voorbeeld voor anderen, het heeft door de inhoud een voorbeeldfunctie voor anderen en moet kunnen dienen als stimulans tot navolging.
 2. De best practice laat ketensamenwerking zien
  De Best Practice laat partnership zien tussen de opdrachtgever, opdrachtnemer en de schoonmaker. 
 3. De best practice is duurzaam 
  De Best Practice is duurzaam en niet eenmalig en laat de toepassing van de Code Schoonmaak zien. Het gaat over concrete handelingen in de toepassing van de Code, waarbij de schoonmaker centraal staat en heeft zijn nut al bewezen of is als werkwijze in de bedrijfsvoering gewaarborgd.
 4. De best practice heeft een innovatief karakter
  De Best Practice heeft een innovatief karakter welk is ingebed binnen het bedrijf, de subsector en/of de gehele sector en het beschrijft welke ervaringen hiermee zijn opgedaan.
 5. De Best Practice heeft een positief effect voor schoonmakers en glazenwassers
  De Best Practice heeft naar de toekomst toe een positief effect voor schoonmakers en glazenwassers. Deze effecten worden aan de hand van concrete cijfers van de periode voor en na de Best Practice omschreven.

Winnaar 2022

1Nergiek en NLR werken al meer dan 40 jaar met elkaar. De NLR houdt er niet van om steeds opnieuw te moeten aanbesteden omdat het ergens anders misschien goedkoper is. Kwaliteit is belangrijk. Het partnership tussen beide partijen lijkt een beetje op een goed huwelijk. De medewerkers laten dit zien met letters. Elke letter staat voor een kenmerk van de samenwerking. Een aantal van deze kenmerken zijn: uitdaging, relatie, aandacht (voor de mens), plezier, team en samenwerken. De letters samen vormen de woorden Duurzaam Partnership.

Lees meer over deze winnaar…

Best Practice Bundel