08 mei 2025
Contractuitvoering: de schoonmaker centraal voor duurzame kwaliteit
Na het sluiten van een aanbesteding begint het echte werk: de contractuitvoering. Tijdens de kennissessie op 11 maart deelden experts hun ervaringen met het vertalen van beloftes naar de praktijk. De rode draad? Betrokkenheid, dialoog en een scherpe blik op de werkvloer.
Chemie is cruciaal
Een goede uitvoering begint bij mensen, stelt Bert Zwiep (directeur Facility Services HvA/UvA en docent bij Conducto). “De chemie tussen de contractmanager van de opdrachtgever en de accountmanager van de opdrachtnemer is essentieel.” Bij gebrek aan klik ontstaan er sneller wrijvingen die doorwerken naar de werkvloer. Zijn tip: “Betrek deze mensen al in de aanbestedingsfase. Kijk of het klikt.”
Luisteren naar de schoonmaker
Maurice Rojer (Schiphol Group) benadrukt de sleutelrol van de schoonmaakmedewerker. “Veel medewerkers voelen zich meer verbonden met de locatie dan met hun werkgever. Als opdrachtgever moet je die band erkennen én versterken.” Regelmatig contact met schoonmakers helpt niet alleen bij signaleren van knelpunten, maar versterkt ook het vertrouwen.
Een mooi voorbeeld is de sociale dialoog op Schiphol. “We voeren gesprekken met medewerkers, leidinggevenden en opdrachtgevers. Op gelijkwaardige basis. Problemen pakken we aan voordat ze uitgroeien tot echte issues,” aldus Rojer.
Leidinggevende in de hoofdrol
Ook Rita Brouwer (Vebego Zorgservice) benadrukt de waarde van de leidinggevende. “De juiste leidinggevende kan signalen tijdig opvangen en medewerkers motiveren.” Een sterke leider zorgt voor vertrouwen op de werkvloer, en daarmee voor betere kwaliteit van het werk.
Afspraak is afspraak
Zwiep waarschuwt dat gemaakte afspraken snel kunnen verwateren. “Zelfs bij een goed partnership kan slechte communicatie leiden tot een kloof tussen beleid en praktijk.” Daarom is het belangrijk dat opdrachtgevers actief blijven monitoren – met KPI’s, maar ook met gesprekken.
Sociale kwaliteit vóór technische controle
Technische controles kunnen wantrouwen oproepen. “Controleer liever op sociale kwaliteit,” zegt Zwiep. “Een lagere werkdruk of dalend ziekteverzuim zijn betere indicatoren voor duurzame kwaliteit.” KPI’s kunnen daarbij richting geven, mits ze realistisch en goed afgestemd zijn.
Indexatie en beloning: meer dan geld
De juiste indexatie – bijvoorbeeld bij cao-wijzigingen – is belangrijk om contractdruk te voorkomen. En slimme beloningssystemen kunnen juist motiveren. Rojer: “Een ontwikkelpot, gevuld bij het behalen van KPI’s, kan worden ingezet voor trainingen of een bedankje aan het team. Dat motiveert en draagt bij aan werkgeluk.”
🎧 Binnenkort: meer verdieping in de podcast
Deze onderwerpen en meer komen ook terug in een nieuwe podcastserie, gekoppeld aan de kennissessie. Sprekers en andere professionals duiken verder in de praktijk en delen hun inzichten over duurzame uitvoering, communicatie en werkgeluk. De data en onderwerpen worden binnenkort bekendgemaakt.
“De schoonmaker is de sleutel. Zorg dat je hen hoort én waardeert.” – Maurice Rojer