Werk met Liefde

Werk met Liefde, dat is de titel van de inauguratierede van Aukje Nauta. Ze heeft die vrijdag 14 december 2018 uitgesproken bij het aanvaarden van de Sioo-leerstoel Enhancing individuals in a dynamic work context aan de Leidse Faculteit Sociale Wetenschappen.
Zij stelt dat op teveel plekken de mens alleen als middel wordt gezien. Treurige werkrelaties noemt ze dat. Waar prosociaal gedrag niet voorkomt: waar werknemers niets voor hun collega doen als ze er niet direct wat voor terug krijgen. Terwijl dat prosociaal gedrag veel oplevert: meer productiviteit en efficientie, lagere kosten en tevredener klanten.

Aukje Nauta geeft een aantal voorbeelden van hoe het wel moet. Een daarvan is de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Daarbij tekent Nauta aan dat goed werkgeverschap maar ook goed opdrachtgeverschap een keuze is.

Kern van haar betoog is: als we ervoor kiezen om met liefde werk te geven en te nemen, dan floreren we als mens en als organisatie. Daarvoor moeten we die ander zien staan en oog hebben voor het belang van de ander.

Klik hier voor de rede van Aukje Nauta (pdf)