NS ZET EXTRA SCHOONMAKERS IN TIJDENS TREINREIS

De treinen worden schoongemaakt door Hago Rail Services. Dat bedrijf is blij met de nieuwe werkwijze. “Onze werknemers hebben nu minder werkdruk, doordat de treinen op het eindpunt veel minder rommelig zijn”, zegt een woordvoerder.

 

NS zet extra schoonmakers in tijdens treinreis

Maar werken in het bijzijn van reizigers is voor veel schoonmakers nog wel even wennen. Daarom krijgen ze een speciale cursus om aan hun sociale vaardigheden te werken. “Zo weten ze bijvoorbeeld dat het niet heel handig is om bij een volle vierzits de prullenbak te gaan legen en leren ze hoe ze het best een coupé kunnen binnengaan.”

“Als de coupé schoon is of schoon wordt gemaakt, laten reizigers veel minder snel hun krant of koffiebeker liggen”
woordvoerder NS 

Overvolle prullenbakken, rondslingerende koffiebekers en vieze ramen. NS-reizigers klagen al jaren over rommel in de trein. Daarom zet de NS vanaf vandaag op verschillende trajecten schoonmakers in, die de trein overdag netjes moeten houden.

Afgelopen najaar was er al een proef tussen Amsterdam en Utrecht. Nu is besloten om de schoonmakers structureel mee te laten reizen op de trajecten Den Helder-Nijmegen, Alkmaar-Maastricht, Amsterdam-Dordrecht en Lelystad-Vlissingen. In het bijzijn van de reiziger zullen de treinen op deze trajecten worden gereinigd.

De NS verwacht dat de inzet van schoonmakers tijdens de reis ook preventief werkt. “Reizigers worden zich op deze manier meer bewust van de rommel in de trein”, zegt een woordvoerder. “Als de coupé schoon is of schoon wordt gemaakt, laten reizigers veel minder snel hun krant of koffiebeker liggen.”

NS bekijkt of het aantal trajecten later kan worden uitgebreid.

Bron: NOS