NIEUW: Code scan als zelfverklaring

Lastig hè, om een goede zelfverklaring op te stellen? Om goed verantwoording af te leggen over de toepassing van de Code. Om te bedenken welke onderwerpen in de zelfverklaring terug moeten komen. Wij gaan u daarmee helpen. En wel met een nieuw instrument: de Code scan.

SCAN UW ORGANISATIE OP TOEPASSING VAN DE CODE. U BENT MISSCHIEN AL VERDER DAN U DENKT!

Waar staat de Code scan?
De Code scan is te vinden via de link op de website www.codeschoonmaak.nl
Elke ondertekenaar heeft een eigen persoonlijke pagina met een unieke inlogcode. Deze kunt u opvragen met uw emailadres (het adres waarop u deze mail heeft ontvangen) via deze link.

Waarom deze Code scan?
Steeds meer bedrijven en organisaties hebben de Code ondertekend. Maar het gaat niet alleen om de ondertekening. Het gaat ook om de toepassing van de Code. Ontdek hoe ver úw bedrijf staat met de toepassing van de Code en wat eventueel (nog) beter kan. De praktische Code scan ondersteunt u bij het maken van de zelfverklaring.

Code scan op maat
Per soort ondertekenaar is een scan ontwikkeld. Er is dus een scan voor opdrachtgevers, een scan voor opdrachtnemers en een voor adviesbureaus. Als u inlogt op de Code scan, wordt automatisch de juiste versie voor u klaargezet.

Hoe ziet de Code scan eruit? 
De Code scan bestaat uit vijf domeinen. Deze domeinen zijn Toepassing van de Code, Betrokkenheid van uw eigen organisatie, Duurzame marktcondities/eerlijk en fatsoenlijk zaken doen met elkaar, Contractsvoorwaarden & uitvoering van het contract en Sociaal beleid.
Elk domein heeft drie tot vier vragen. En elke vraag heeft meerdere antwoorden. Kijk welk antwoord of antwoorden het meest bij u passen. Klik deze antwoorden aan. Bij sommige vragen is aangegeven dat u meerdere antwoorden kunt geven. Doe dat vooral als dat van toepassing is. Denk na over de vragen en de antwoorden. Misschien had u over een bepaald thema nog nooit nagedacht.

Zijn er ook antwoorden fout?
Nee, er zijn geen foute antwoorden. Alle antwoorden zijn goed. Het gaat erom hoe uw organisatie op dit moment de Code toepast. Via de Code scan krijgt u daar snel inzicht in.

Wat gebeurt er met mijn eigen zelfverklaring?
Een eigen zelfverklaring hoeft u niet meer op te stellen, als u de Code scan invult. Uiteraard mag dat wel. Die eigen zelfverklaring of eigen teksten kunt u aan het eind van de Code scan uploaden en zullen dan ook gepubliceerd worden op de website.

Wat als mijn zelfverklaring over 2016 al is gepubliceerd?
Wij zullen ervoor zorgen dat de zelfverklaring 2016 wordt gekoppeld aan uw persoonlijke pagina. U hoeft dan de Code scan over 2016 niet in te vullen. Het mag overigens wel.
Wel adviseren wij u alvast eens te kijken hoe de Code scan eruit ziet. Des te makkelijker is het in 2018 om de zelfverklaring over 2017 op te maken.

Wat is het resultaat als ik alle vragen heb beantwoord?
Als u alle vragen uit de scan heeft beantwoord, krijgt u al uw antwoorden nog eens te zien, ter controle. Wilt u nog een antwoord wijzigen, dan kan dat. U keert dan terug naar de vragen van de Code scan. Zijn de antwoorden goed, die u heeft gegeven? Dan klikt u op ja om de zelfverklaring op te stellen.
De zelfverklaring wordt daarna automatisch gemaakt. De gegevens van uw organisatie en het logo worden automatisch toegevoegd. En op een schaal van 100 krijgt u per domein te zien hoe u scoort met de toepassing van de code. Daarmee krijgt u inzicht in de sterke en zwakke punten van uw toepassing van de Code. En ziet u op welke onderdelen u nog kunt verbeteren.

En dan?
De resultaten van de Code scan (en eventueel uw zelfverklaring) worden automatisch opgeslagen op uw persoonlijke pagina en gepubliceerd op de website. Dit document kunt u altijd weer ophalen. Wijzigen kan niet meer.

Wat kan ik nog meer als ik ben ingelogd?
Een aantal mogelijkheden op een rij:
– U kunt het logo van uw organisatie toevoegen of wijzigen,
– U kunt het logo en banners van de Code downloaden voor bijvoorbeeld uw eigen briefpapier of voor uw eigen (digitale) communicatie,
– U kunt meer informatie downloaden over verschillende toepassingen van de Code,
– U heeft op termijn alle zelfverklaringen op een rij staan.

Wanneer werkt de Code scan?
Na een korte testperiode is de Code scan nu voor opdrachtnemers en adviseurs beschikbaar. Vanaf nu kunt u de zelfverklaring via deze Code scan opstellen.

Wie moet ik bellen of mailen als ik vragen heb?
Bij vragen kunt u contact opnemen met marktgedragschoonmaak@ras.nl of via telefoonnummer 073-62 00 460. U kunt ook kijken of www.codeschoonmaak.nl