Finalisten Best Practice Award 2018 bekend

Jury kiest 4 genomineerden voor de finale

Op 24 januari 2019 zal voor de zevende keer de Best Practice Award worden uitgereikt. Deze uitreiking vindt plaats tijdens de finale in de Jaarbeurs Utrecht. Vandaag is bekend geworden welke 4 Best Practices doorgaan naar deze finale. ‘Ook dit jaar waren de ingediende Best Practices weer van een erg hoog niveau, wat de keuze voor de finalisten niet eenvoudig heeft gemaakt’, aldus de heer Blokland, voorzitter van de jury van de Best Practice Award 2018. ‘Uiteindelijk heeft de jury toch weloverwogen 4 finalisten voor de Best Practice Award 2018 gekozen’, zegt Blokland.

De indieners zijn organisaties die samen de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Schoonmaak- en Glazenwassersbranche succesvol in de praktijk brengen. Met als resultaten: verbeterde arbeidsomstandigheden, een versterking van de betrokkenheid van de schoonmaakmedewerker en een verbetering van de kwaliteit van het schoonmaakwerk.

Genomineerd zijn…
De vier samenwerkingsrelaties die de jury heeft uitgekozen, zijn:

 • DeBasisFluvius, Toletto en Nederrijn Schoonmaak: Kruisbestuiving door ketenintegratie
  Scholenkoepel DeBasisFluvius in Arnhem had genoeg van vieze en vervuilde toiletten. Om dit probleem bij de bron aan te pakken is een nieuwe, beter schoon te houden toiletgroep geïnstalleerd. Samen met de schooldirecteur bedacht schoonmaakster Wilma Wilma’s Wervelende WC Wedstrijd, met als einddoel: wie weet de toiletten het schoonst te houden?
 • GOM Hospitality en Ibis Styles Haarlem City: One team, one goal
  Ibis Styles Haarlem City hotel behandelt de schoonmakers van GOM niet als inleen maar als eigen personeel. Werknemers van GOM krijgen oprechte aandacht, worden bij het proces betrokken en gewaardeerd. Ze zijn een belangrijk deel van het proces en het team. Ibis vindt het de normaalste zaak van de wereld om de schoonmakers goed en fatsoenlijk te behandelen. Met als doel: een tevreden gast.
 • Toekomst Schoonmaakbedrijven B.V., Hutten Catering en Vanderlande Industries: Samen aan de slag
  Opdrachtgever van Toekomst Schoonmaakbedrijven en Hutten Catering is Vanderlande Industries. De drie partijen hebben bekeken in hoeverre het mogelijk is om schoonmakers extra uren in de catering te laten werken en cateringmedewerkers extra uren in de schoonmaak te laten werken. Dit leidt tot bredere en duurzamere inzetbaarheid van schoonmaakmedewerkers en cateringmedewerkers én een hoger inkomen.
 • Universiteit van Amsterdam en Hogeschool van Amsterdam: Waardering voor de schoonmaker
  Een gelukkige schoonmaker is een goede schoonmaker, is de gedachte van UvA en HvA. Schoonmakers moeten zich dus gewaardeerd voelen. Daarom heeft de UvA en HvA met de schoonmakers gesproken om hen te vragen naar verbetermogelijkheden en knelpunten in een nieuw contract. Bij de aanbesteding is inschrijvers gevraagd hoe zij invulling gaan geven aan de feedback van de schoonmakers.

24 januari 2019
Alle vier de Best Practices zullen zich presenteren tijdens de uitreiking van de Best Practice Award 2018. Deze uitreiking vindt plaats op donderdag 24 januari 2019, bij De Jaarbeurs in Utrecht. Het programma begint om 13.00 uur (tot circa 15.00 uur).
De genomineerden geven ter plekke en in een videoboodschap aan waarom zij denken voor de Award in aanmerking te komen.

Aanmelden:
U kunt zich aanmelden voor deze Award-uitreiking op www.codeschoonmaak.nl, via de knop:
Registreer uw gratis toegangsbewijs’.

Een impressie van de Award-uitreiking 2017 vindt u hieronder:

Samen naar een sterkere keten
De Code werd op 21 juni 2011 geïntroduceerd om een einde te maken aan de doorgeschoten marktverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Een initiatief waarmee de branche eerlijker en duurzamer kan werken. Alleen door actief samen te werken kunnen opdrachtgevers, werkgevers, werknemers en intermediairs in de branche een sterke keten vormen. De Code bevordert dat er bij het aanbesteden van schoonmaakwerk een goede balans ontstaat tussen prijs en kwaliteit, waarbij de kwaliteit van het werk een groter gewicht in de schaal gaat leggen. Dit bevordert ook het effectieve sociaal beleid. Al sinds enige tijd hebben ook andere branches zoals Catering, Beveiliging en Verhuizers de gedragscode ondertekend.

Best Practice Award
Al vanaf het begin van de Code organiseert de Code Schoonmaak een Award uitreiking. Doel is om de mooie voorbeelden over de toepassing van de Code aan een breder publiek bekend te maken. Om daarmee andere ondertekenaars op ideeën te brengen hoe de Code ook toegepast kan worden.