10 toppers naar finale Schoonmaker van het Jaar 2016

De finalisten van de verkiezing van Schoonmaker van het Jaar 2016 zijn bekend. 5 schoonmaaktoppers uit België en 5 schoonmaaktoppers uit Nederland gaan naar de finale op 1 december in Kasteel Henkenshage in Sint-Oedenrode.

Het lijkt elk jaar weer moeilijker te worden, stelt juryvoorzitter Marjolijn Hoogendam. “Het niveau van de kandidaten is zodanig hoog, dat we heel veel van onze criteria ingevuld zien. Het zijn echte schoonmaaktoppers.” Die criteria gaan bijvoorbeeld over inzet, betrokkenheid en motivatie, maar ook over vaardigheden en de relatie en communicatie met opdrachtgever, leidinggevenden en het eigen team. “We zijn op zoek gegaan naar kandidaten die als duizendpoten een jaar lang het de lichtende voorbeelden in de branche kunnen zijn.”

Hart onder de riem voor afvallende kandidaten
De negen juryleden bezochten de afgelopen maanden alle 20 halve finalisten. En kwamen dus na veel wikken en wegen tot de 5 finalisten voor België en 5 finalisten voor Nederland. Daarbij wil Hoogendam de afvallende halve finalisten een hart onder de riem steken. “Ook stuk voor stuk toppers die laten zien wat een kwaliteit er rondloopt in de schoonmaakbranche. Maar uiteindelijk kunnen er maar 5 kandidaten per land door naar de finale. Die keuze maken was moeilijker dan ooit.” De afgevallen kandidaten mogen als ze dat willen op 1 december bij het feest van de finale zijn en krijgen eveneens een oorkonde. Dat als teken dat ze zo ver zijn gekomen in deze verkiezing.

Wil je ook bij de finale van Schoonmaker van het Jaar 2016 zijn?
Klik hier om je op te geven. http://www.goldenserviceawards.nl/schoonmaker-van-het-jaar/bijwonen


België

Magdalena Bezubik, EW Facility Servicesbe-magdalena-bezubik
Woonplaats: Brussel

Magdalena is sinds 2006, de startdatum van EW België, werkzaam bij EW België. Ze heeft tot 2014 gewerkt op Crowne Plaza Brussels Airport en heeft in 2014 de overstap gemaakt naar Adagio Centre Monnaie. Dit is een apart hotel, een complexere manier van schoonmaken en een andere methodiek. Al vrij snel kon Magda aantonen dat ze het hoge niveau en de nieuwe schoonmaakmethodiek snel onder de knie had. Haar leergierigheid en ambitie heeft ervoor gezorgd dat ze zowel het vertrouwen van haar leidinggevenden als van haar opdrachtgever heeft gewonnen. Zo werkte ze in het weekend al vaak zelfstandig en deed ze de opening en het sluiten vooraf aan haar schoonmaakshift.

 

Melita Bradaric, Eurocleanbe-melita-bradaric
Woonplaats: Vorst

Melita werkt bij VZW De Brug Beringen en op andere locaties. Ze is steeds goedgezind. Voor Melita is niets teveel. Zij wil het visitekaartje zijn voor het bedrijf en voor de klant. Ze heeft haar plaats gevonden en draagt de klanten een warm hart toe. Melita is ook de enige schoonmaakster met glimmende schone schoenen. Zij is een zeer geliefde collega. Melita volgt het schoonmaakprogramma, maar is niet te beroerd om iets extra’s te doen. Bij elk bezoek maakt Melita een rustige indruk. Ze neemt altijd de tijd voor een kort gesprek. Ze is kortom een uitstekende schoonmaakmedewerkster!

 

Natasja van Gemert, Gom Schoonhoudenbe-natasja-van-gemert
Woonplaats: Berendrecht Antwerpen

Natasja is gedreven, denkt proactief mee en zoekt samen met collega’s naar oplossingen. Haar werk is altijd in orde. De klant is dan ook zeer tevreden over haar werk. Ze blijft altijd positief en helpt collega’s die veel werk hebben. Ze is eerlijk en ze durft feedback te geven, op een goede manier. Ondersteunt nieuwe collega’s bij de start en leidt hen mee op. Ze is bijna 20 jaar werkzaam als schoonmaakster. Ze kan haar mannetje staan in een productieomgeving in de chemie. Ze is niet bang om de handen uit de mouwen te steken. Ze ziet werk om het zo te zeggen en meldt tijdig problemen die ze ziet aankomen.

 

Rosa Grasso, Euroclean-Atalianbe-rosa-grasso
Woonplaats: Zonhoven

Rosa staat dag en nacht klaar om te vervangen en haar werk is steeds in orde. Overal waar Rosa gaat kuisen, zijn ze tevreden. Ze verdient de titel Schoonmaker van het Jaar dubbel en dwars. Rosa haar inzet is zeer groot. Op Rosa kan je altijd rekenen. Ze gaat steeds werken met een glimlach, ongeacht het uur en de locatie. Rosa is zeer betrokken bij alle klanten. Ze neemt zelf zeer veel initiatief. Als de klant iets vraagt, doet ze dit steeds met een glimlach. De motivatie is zeer groot bij Rosa. Ze vindt het vooral fijn om steeds op andere plaatsen te poetsen. Daaruit put ze haar motivatie.

 

Khadija Rifi, EW Facility Services
Woonplaats: Brusselbe-khadija-rifi

Khadija verzorgt de samenwerking en de communicatie tussen de verschillende teammembers en in de verschillende hotels. Ze behandelt iedereen gelijkwaardig, met respect en waardigheid, zonder vooroordelen. Khadija prefereert harmonie en teamspirit in al haar relaties met collega’s. Dat is het allerbelangrijkste in haar ogen. Khadija vraagt en gebruikt de meningen van collega’s en nodigt hen uit om samen beslissingen te nemen die invloed hebben op het teamwerk. Ze is autonoom en neemt initiatieven, vraagt opdrachtgevers naar hun wensen en behoeften en waar mogelijk kijkt ze of deze binnen haar schoonmaakwerkzaamheden en het contract passen.

 

Nederland

Danny Jalhay, Hago Rail Servicesnl-danny-jalhay-3
Woonplaats: Maastricht

Danny is dé ambassadeur van Hago Rail Services. “Ons visitekaartje op Maastricht CS.” Al 12,5 jaar gaat deze schoonmaker voor maar één ding: een schone reis voor de treinreiziger. Waarbij hij de lat continu een beetje hoger legt. Voor zichzelf én zijn collega’s. Naast ambassadeur is Danny ook onze lopende Wikipedia. Hij is compleet bezeten van treinen: materieeltypen, aandrijvingen, onderstellen, bekleding, type vloer… “Hebben we een vraag, dan bellen we Danny”, zegt HRS. Behalve dat hij veel weet, doet hij ook veel. Het is een echte aanpakker. Hij is er altijd en is zeer betrokken bij zijn werk. Hij krijgt letterlijk buikpijn als hij er niet in slaagt een trein weer schoon het spoor op te laten gaan.”

 

Hamza el Mammouni, Hago Food & Industrynl-hamza-el-mamouni

Woonplaats: Zaandam

Deze uitblinker bij sapproducent Hoogesteger heeft het in zijn geboorteland Marokko niet altijd makkelijk gehad, maar in Nederland greep hij zijn kans. Als zo ongeveer heel Nederland op één oor ligt, werkt Hamza zich in het zweet bij Hoogesteger. Hij is er altijd. De klant is dan ook supertevreden over hem. Als meewerkend voorman plant hij altijd precies de juiste mensen in en werkt keihard mee om de afgesproken kwaliteit te behalen en te overtreffen. En is er ergens een opstart bij een andere klant van Hago Food & Industry? Ook dan kunnen we rekenen op zijn hulp, enthousiasme en vakmanschap. En dan hebben we de zekerheid dat de opstart vlekkeloos verloopt.

 

Danielle Sprangers, CSUnl-danielle-sprangers
Woonplaats: Hellevoetsluis

“Kunnen we Danielle niet klonen?”, vraagt Hans van Loenen, Warehousemanager BU Ocean Freight, zich af. “Een schoonmaakmedewerker die zo sociaal en gemotiveerd is, daar hebben we graag een dozijn van.” Danielle is proactief en heeft een enorm improvisatievermogen. Haar opdrachtgevers winden er geen doekjes om: ze is voor hen de belichaming van hostmanship. Niet alleen hanteert ze het Rotterdamse werkmotto ‘niet lullen maar poetsen’, ook is ze altijd attent en zorgzaam naar zowel mens als dier. Is er (zoals bij opdrachtgever Rijkswaterstaat) een hond aanwezig? Dan krijgt die standaard een aai over zijn bol en een speciaal van huis meegenomen brokje.

 

Hay Verstegen, VieCuri Medisch Centrumnl-hay-verstegen
Woonplaats: Sevenum

Na een dienstverband met het ziekenhuis van bijna 46 jaar, gaat Hay in december 2017 met pensioen. “Wij vinden dat hij een goede kandidaat is voor schoonmaker van het jaar omdat hij nog altijd iedere morgen met veel plezier naar het werk komt. Hem is niets te veel: hij maakt schoon, ruimt op en repareert. Hij is betrouwbaar en werkt heel zelfstandig. Hij is een leuke collega en heeft gevoel voor humor.” Hay is een allround schoonmaker. Hij kan schrobben, boenen, topstrippen, strippen, vloeren conserveren, topcoaten, recoaten en shamponeren. Hay kan overweg met alle machines. Waar Hay in uitblinkt is het wegwerken van alle vlekken. Hij krijgt werkelijk alle vlekken weg en is dan ook onze vlekkenspecialist. Daarnaast herkent hij de verschillende soorten vloeren en weet hoe hij die moet behandelen.

 

Andy van Zundert, Gom Specialistische Reinigingnl-andy-van-zundert
Woonplaats: Echt

Op alle locaties staat Andy bekend als zeer klantvriendelijk, betrokken en kwaliteitsgericht. Zowel Woongoed 2-Duizend als de bewoners zijn erg tevreden over zijn inzet. Dit bleek ook uit de aanwezigheid van een bewoner tijdens het jurybezoek van de verkiezing Gom-Medewerker van het jaar 2016, die Andy heeft gewonnen. Andy is zeer betrokken bij zijn werk; het zijn zijn locaties. Hij signaleert verstoringen en lost deze waar mogelijk direct zelf op. Naast zijn reguliere werkzaamheden, die hij uitstekend verricht, lost hij ook zelf calamiteiten op en zorgt ervoor dat bewoners hier zo min mogelijk overlast aan ondervinden.